top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A Messelia teteje

Ez egy kis erdős terület a Messelia-domb tetején, melyet minden oldalon zártkertek vesznek körül. A Duna-Ipoly Nemzeti Park többi részéhez néhány hosszú és keskeny, megműveletlen, elvadult telken keresztül lehet eljutni innen, így a dombtető a Pilis-Visegrádi hegység erdeivel csak egy pár méter széles sávval kapcsolódik össze. Ez veszélyezteti az ezen a kis területen található értékes és védendő növényritkaságokat, ezért a terület kiemelt figyelmet igényel.

Számos orchideafaj és ezek hibridje, illetve különleges helyi növényfajok élnek itt, mint a sápadt kosbor (Orchis pallens), sömörös kosbor (Orchis ustulata), bodzaszagú ujjas kosbor (Dactylorhysa sambucina), füles kosbor (Orchis mascula ssp. signifera), leánykökörcsin (Pulsatilla nigrikans), nagy pacsirtafű (Polygala major), nagy ezerjófű (Dictamnus albus) és magyar zergevirág (Doronicum hungaricum).

 

 

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.
(A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

 

 

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page