top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A pomázi források

Pomáz külterületén és belterületén egyaránt több forrás található. Ezek közül a legismertebb a Gyopár-forrás, amit a múltban a környék legbővebb vizű forrásaként emlegettek, ám ma már csak csordogál a vize. Jelenleg a Holdvilág-árokbeli Domini-forrás adja a legtöbb vizet. Ez utóbbitól 50 méterre található a Ramses- vagy Rámsas-forrás. Pomázhoz tartozik a János-forrás, a Csepel-forrás, a Bodzás-forrás, a Kárpát-forrás, és a Szilágyi Bernát-forrás is, hogy csak néhányat említsünk. Sajnos van, ami már kiapadt; a Janda Vilmos kulcsosháztól 10 méterre található Hajós Ferenc-forrásban pl. több mint 20 éve egy csepp víz sincs.

 

A XXI. században az egészséges ivóvíz egyre fontosabb értékké válik. Mindnyájunk közös érdeke, hogy vizeinkre vigyázzunk. Egy túraútvonal megválasztásánál a legfontosabb szempontok egyike, hogy hol van forrás, de forrásaink kultúrtörténeti vonatkozással is bírnak; Petőfi valószínűleg ivott a János-forrás vízéből. A források, főleg a foglalatlanok, az állatok vízhez jutását is biztosítják. Minden forrás védett.

 

 

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.
(A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

 

 

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page