top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A Barát-patak völgye

A patakot egykor források táplálták, és a műúttól jóval feljebb eredt; ma azonban már csak a völgyteknőben összegyűlt vizet vezeti el. Ez a nádas, lápos, érintetlen világ így is rengeteg természeti értéket rejt. A területen több ritka és védett növény található, pl. agárkosbor, bíboros kosbor, dárdás csukóka, fehér fűz, fehér nyár, hólyagos csűdfű, kisvirágú pozdor, közönséges párlófű, közönséges (vad) dió, lózsálya, mandulalevelű fűz, mezei zsurló, mocsári zsurló, mocsári galaj, mocsári csillaghúr, mezei varfű, parlagi lednek, pénzlevelű lizinka, sédkender. Emellett számos védett állatfaj is él itt, pl. a mocsári teknős, a vízi sikló, az egerészölyv, a kakukk és a barna réti héja.

Ez a patakmeder és az árterülete természetes állapotában maradt fenn, így háborítatlan élőhelyet jelenthet az itt élő növény és állatpopulációnak. A patak településünk Budakalásszal közös határszakaszán 2014–2015 telén tereprendezést tartottak, amivel az ott található természetes élőhelyet sajnos tönkretették. A helyi értékké való nyilvánítás remélhetőleg segít még visszafordítani ezt a folyamatot.

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.
(
A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page