top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A Dera-patak pomázi szakasza

A Pilis és a Visegrádi-hegység elválasztásán folyik végig, a történelmi Pilis leghosszabb patakja. Pomáz kialakulásában, újra benépesülésében, mindenkori életében mindig nagy szerepe volt patakunknak. Régebben több neve is volt: Mély-patak, Dera-patak, Kovács(i)-patak és Pomázi-patak néven egyaránt ismerték.

Vízgyűjtő területe a Pilis-tető és Dobogókő közötti medence, Pilisszentkereszt, Csobánka, és Pomázon keresztül Szentendrén át folyik be a Dunába. A felső részen, Pilisszenkereszt alatt a szurdoknál lévő parkolónál lép be Pomáz területére, és itt még hegyvidéki patakként Pomáz és Csobánka határán fut. Itt, a felső szakaszán előfordulhatnak a víznem még kövi rákok is. Az itt található ártéri erdő és rét gazdag állatvilággal bír, énekesmadarak sokaságának nyújt élőhelyet.

A meder később bekanyarodik Csobánkára, és csak Margitliget alatt tér vissza Pomázra. Ezen a részen ritkán előfordulhatnak különleges halfajok is, mint a védett kövi csík és a fejes domolykó. Az itt található szakaszon a patak tetemes mennyiségű üledéket halmozott fel, melyekben üledékes kőzetek és vulkanikus kőzetek (elsősorban miocén korú andezit, tufa és agglomerátum) találhatók. A Dera itt már síkvidéki patakként viselkedik, partját éger és szomorúfüzek szegélyezik. Ahol meredek a partoldal, ott a jégmadár fészket fúrhat bele, de megtalálható itt a barázdabillegető rokona, a hegyi billegető is. Ahol a víz kiszélesedik és sekély medrű öblöt hoz létre, a patak kiváló peterakó hely a békák számára.

Patakunk a Papmalom alatt lép be a városba; nevéből következik, hogy e vízfolyáson régen malom is volt. Ezután helyenként az út mellett, de sokszor mélyen bent a házak mögött kanyarog; itt keskeny a medre, és az is mesterséges. Az alsó szakaszon a paduc és a domolykó a leggyakoribb hal. A Dera pomázi szakaszának 2013-as felmérése során a szakemberek találkoztak hermelinnel és vidrával is.

A Pomáztól lejjebb eső szakaszon a patak végig mesterséges gátak közé van szorítva, ezért ökológiai értéke kisebb.

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.

(A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

Laszlovszky József régész szabadtéri előadása a Dera-patakról (22 perctől)

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page