top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A Holdvilág-árok

A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a történelmi Pilisben (Visegrádi-hegységben). Ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, de egyben páratlan természeti érték és közkedvelt kirándulóhely. Évente több ezren látogatják az ország minden részéről és a határon túlról is.

A Holdvilág-ároknak három ága van (a legismertebbnek külön neve is van: ez a Karolina-árok). Keleti ága a Nagy Csikóvár és a Pörgelóci-hegy között, középső ága a Pörgelóci-hegy és a Lom-hegy között van, amely ágak a Weislich-barlang felett egyesülnek, majd a két részből egyesült árok dél-nyugat felé folytatódik a Domini-forrásig, ahol a harmadik ág, a Karolina-árok is beletorkollik a Klanác-hegy felől. A Domini-forrástól patakos szurdokvölgy vezet a főútig. Az árkon a piros + turistajelzés fut végig, mely a Kiskovácsi pusztától indul. A völgy alsó részén a patakot gyakran keresztező úton több erdei kis híd teszi romantikussá az útvonalat.

A források felett már a sziklák uralják át a teret: több tonnás sziklák között sétálhatunk fel a barlangokhoz és a függőleges létrához. Itt két mesterséges barlang található: az Y alakú kb. 30 méteres, míg a létra alatt elhelyezkedő másik barlang 5–10 méter hosszú. A létra felett balra 50 méterre található a függőleges nagy sziklafal, a „kaptárfülkének” nevezett bemélyedésekkel. Itt található a Weislich-barlang, mely szintén mesterséges képződmény. Jelenleg régészeti ásatások folynak a területen.

Szinte nincs Magyarországon olyan természetjáró ember, aki ne ismerné a történelmi Pilis eme páratlan természeti kincsét. Az évi több mint tízezer kiránduló, az egyedülálló természeti érték és a valószínűsíthető ősi kultikus hely külön-külön is elegendő indok, hogy a Holdvilág-árkot Pomáz kiemelt természeti értékének tekintsük.

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.

(A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page