top of page

Kategória: természeti környezet

Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

confirm-accept-web-icon-correct-1174801.
A Sikárosi-rét

A Sikárosi-rét a „történelmi Pilis” belső medencéje. Domborzati szempontból zárt, hegyek ölelik körbe. Az újkori kőbányák megnyitása előtt csak szűk szurdokokon vagy a hágókon volt megközelíthető. A Sikárost átszelő patakmeder pomázi oldalán az állandóan magas páratartalom hatása jól látható: a környező kőrisfákat vastagon borítják különböző zuzmófajok (Hypogymnia physodes, ajakos tányérzuzmó; Pseudevernia furturancea, tölgyfa zuzmó; Pormelia caperata, tányérzuzmó).

 

Rengeteg védett növényfaj él itt, mint az erdei varjúköröm (Phyteuma spikatum), a pázsitos nőszirom (Iris graminea), a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum), a kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe), a kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia), a füles kosbor (Orchis mascula), a bíboros kosbor (Orchis purpurea), a széles levelű nőszőfű (Epipactis helleborine), vagy a pirosló nőszőfű (Epipactis purpurata). A medence sok védett és fokozottan védett növény élőhelye, egyben a fák hiánya miatt pazar panorámát is nyújt a körkörösen látható hegyekre. A területen régészeti lelőhely is valószínűsíthető. Jelenleg a védettsége és a lakott területtől való távolsága miatt még érintetlen terület.

 

 

A javaslatot beadta: Pásztor Lajos.
(A javaslattevő nem járult hozzá a teljes javaslat közzétételéhez.)

 

 

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page