top of page

Kategória: Ipari és műszaki megoldások
Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság

Az önkéntes tűzoltóság szervezésének gondolata Pomázon 1884-re vezethető vissza. Az ekkor alakult egylet már részt vett gyakorlatokon, tűzoltásokon, segítséget nyújtott a szomszédos településeknek. A spontán szerveződés után a község intézményesítette a tűzoltóságot.

A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság 1903. október 1-én alakult újjá testületi formában, mint alulról jövő, Pomáz polgáriasodását és identitását megtestesítő szervezet. Szervezeti formája többször átalakult, kezdetben egylet, majd testület, majd parancsnokság, majd megint testület, majd egyesület, majd köztestület lett – de a jelszó mindig maradt a régi. Az önkéntes tűzoltásnak, a másokon önzetlenül segíteni akarásnak, mára már jelmondatává vált gr. Széchenyi Ödöntől származó idézet: „Legszentebb feladatunk a bajba jutott emberek mentése.” A szervezet egész történelme alatt mindig központi vezérgondolatnak számított ez a mondat.

A testület első parancsnoka Freiszléder Árpád földbirtokos volt. Neve ott áll a testület által használt anyakönyvön, amelyet az alapításkor nyitottak, és a hálás utókor a mai napig vezeti.

Kezdetben lóvontatású kocsi- és mozdonyfecskendőkkel oltottak. Tűzoltónak lenni a falu közösségében mindig rangot jelentett: büszke tűzoltók vettek részt a település valamennyi rendezvényén. A technika fejlődésével a Freiszléder parancsnok által által elkezdett munka is kibővült, dacolva az idők viharával, politikai fordulatokkal, háborúkkal, forradalmakkal. A tűzoltók mindig a helyükön voltak.

A rendszerváltás után, 1996. szeptember 20-án alakult át a pomázi tűzoltóság – az országban elsőként – köztestületté, amelyet Budakalász, Csobánka, Pilisszántó, Pilisszentkereszt és Pomáz Önkormányzatai, valamint a Pomázi Tűzoltó Egyesület alapítottak településeik védelmére. Mára 11 készenléti gépjárművel és 55 készenléti szolgálatot ellátó önkéntes tűzoltóval óvják a várost és a szomszédos településeket. A céljuk, hogy minden településen újraalakuljon az önkéntes tűzoltó szervezet. Évente 30-40 ifjúsági tűzoltót képeznek, megteremtve ezzel a tűzoltóság utánpótlását,

A tűzoltóság része Pomáz kulturális életének: 25 tagú tűzoltózenekart működtetnek, korábban mazsorett csoportot, filatéliai és numizmatikai szakcsoportot, sport szekciót is működtettek, és az elődök előtt tisztelegve hagyományőrző csapatot is fenntartottak. Ennek fontosságára nevelik ma is a fiatalokat. Őrzik, ápolják a szervezet gazdag történelmi múltját, tárgyi emlékeit és óvják az elemektől a környék 36 ezer lakóját.

Országos megmérettetéseken szereztek bajnoki címeket, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatokat ápolnak.

A javaslatot beadta: Molnár Attila.

Zatykó Imre munkássága: Research
Pomázi tűzoltók 1904-ben
Lóvontatású tűzoltó fecskendő
A testület által használt anyakönyv
Freiszléder
cimer
Az 1928-ban szentelt zászló rúdja
Zászlórúd szögek 1928-ból
A szocialista tűzvédelem” c. kiállítás (1976)
Tűzoltó zenekar
Utánpótlás
Géppark 2015
Elismerések
Zatykó Imre munkássága: Gallery

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page