top of page

Kategória: Agrár- és élelmiszergazdaság
Státusz: elfogadott javaslat, befogadott értéktári elem

Zatykó Imre munkássága

Zatykó Imre pomázi faiskolája országos hírnevű volt. A híres dolinai almáskert, az egykori Mandics-birtok is az ő oltványaival indult. Számos amerikai, olasz almafajtát importált, és megmenett az utókornak erdélyi almafa fajtákat is. Munkássága során arra törekedett, hogy a faiskolai termesztés a korszerű gyümölcstermesztés megalapozója legyen. Kiemelkedő eredményeket ért el a gyümölcsfaalanyok szelekciójában és a hazai alanyok begyűjtésében, a dió és más termesztett gyümölcsfajták gazdaságos szaporítási módjainak kikísérletezésében.

Számtalan szakmai publikációja található meg kertészeti lapokban, több kertészeti témájú könyv szerzője vagy társszerzője, Pl. Gyümölcsfa gyökereztetési kísérletek (Budapest, 1957), A diógyökereztetés mai állása (Budapest, 1962), Új szempontok a vegyszeres gyümölcsritkításnál (Budapest, 1967), A gyümölcstermő növények vegyszeres termésszabályozása (Budapest, 1970).

Zatykó Imre munkássága szorosan kötődik a településhez, és országosan is elismert, szakmájában jelentőséggel bír. A Krause (Wagner?), mai Jankovicz utcai faiskolájában számtalan alma fajta, diófa és fenyő mellett, melyek kertészeti versenyek helyezettjei voltak (M. kir, Földmívelésügyi Minisztérium vándor díja, tavaszi Virágkiállítás - állami aranyérem, stb.), számtalan haszon- és díszkerti növényt termesztett. Kiadott árlapja olcsó árakról, a közönség pontos és megbízható kiszolgálásról tanúskodik. 1937 és ‘43 közötti árjegyzékei az interneten fellelhetők.

Zatykó Imre hatására költözött Pomázra a rokonság egy része, a családnév kisebb-nagyobb szünetekkel a mai napig megtalálható a településen.

A javaslatot beadta: Zatykó Levente Ferenc

Zatykó Imre munkássága: Research
Zatykó Imre arcképe
Zatykó Imre, növénynemesítő
Zatykó faiskolája a térképen
Zatykó4.jpg
Zatykó2.jpg
Zatykó1.jpg
Zatykó3.jpg
Zatykó5.jpg
Zatykó Imre munkássága: Gallery

Szeretne hozzászólni, esetleg saját anyaga, fotója van, amit szeretne másokkal is megosztani? Keresse fel a témával kapcsolatos beszélgetést a Fórumban!

bottom of page